Belső árnyékolóink közül a legsokoldalúbb a pliszé függöny. A fényáteresztős pliszé kiemelkedő hangulatfokozónak számít. Ön dönti el, hogy mit sugározzon. Lehet melegséget vagy akár romantikus félhomályt. Nem csak azoknak ajánlott, akik vágynak egy kis harmóniára a szürke hétköznapokban.

      

A pliszéfüggöny egy belső árnyékoló, ami a nyílászáró keretére, vagy közvetlenül az üvegfelületre szerelhető. A mai épülettervezésben a különböző ívű és alakzatú nyílászáró formákra, tetőtéri ablakok árnyékolására és átrium szerkezetek árnyékolása is kiváló ez a bukó-nyíló nyílászárókra is szerelhető harmonikaszerű pliszé. Minden felületre, minden körülményekhez tökéletesen tud illeszkedni. Általában közvetlenül a nyílászárók üvegfelülete elé kerül a falcba, de az ablak keretére is szerelhető vagy az ablaknyílás oldalára. A ferdített térben is kitűnő árnyékolást tud alkalmazni, hajlított alakzatának köszönhetően. Az anyag választéka hatalmas (fényáteresztő, fényzáró, metalizált fényvisszaverő textília) és az alakzatai (egyenes, ferde, kör, félkör) is változatosak.

      
 

A felszerelése és működtetésük is egyszerű. A lamellák felhúzásával szabályozhatjuk a bejutó fényt, a színekkel pedig harmóniát alakíthatunk ki a belső terünkkel.


Típusai:
- húzózsinorral (főként fix nyílászárókra)
- motoros (fali kapcsolóval, vagy távirányítóval vezérelhető)
- gyöngyláncos (húzózsinórt válthatjuk ki vele)
- fogantyús feszített (függőleges, ferde, illetve vízszintes nyílászárókra)
- hajtókarral (nagy méretű, vagy magasan lévő pliszéknél)